Det skader ikke at spare

Det skader ikke at spare

Teknisk serviceleder Henrik Simonsen fra Tårs Skole i Hjørring Kommune bruger Vandvagt aktivt til at holde øje med skolens vandforbrug, opspore skader i rørføringen og sikre den nødvendige dokumentation til besparelser på driftsbudgettet.

På Tårs Skole lidt uden for Hjørring er der gået sport i at spare på vandet. Vandvagt har en finger med i spillet, da vagten gør det muligt at stoppe vandspild, optimere forbruget på forskellige tidspunkter og dokumentere de økonomiske besparelser sort på hvidt.

En større vandskade på en byskole i Hjørring førte til, at kommunen i 2016 satte gang i en række initiativer til at forebygge vandskader og spare energi på skoler, børnehaver og andre institutioner. Således også på Tårs Skole, der fik installeret en komplet Vandvagt-løsning.

Teknisk serviceleder Henrik Simonsen fra Tårs Skole fik til opgave at implementere vandvagten på den store folkeskole, hvor det summer af liv og aktiviteter det meste af året.

– Vi havde nogle tekniske udfordringer med et stort tryk i vandrørene og nogle varmevekslere, der skulle på pension. Vi fik dog styr på teknikken og installeret Vandvagt på skolen uden at det gik udover undervisningen. Det har alt i alt givet os en bedre udnyttelse af fjernvarmevandet og brugsvandet, en bedre komfort på skolen og en stor økonomisk besparelse på årsbasis, fortæller Henrik Simonsen fra Tårs Skole.

Samtidig bruger Henrik Simonsen Vandvagt som avanceret måleudstyr, der kan opspore fejl og mangler på skolen. Han kan overvåge installationerne, fejlsøge og reagere på hændelser. Eksempelvis hvis en vandhane ikke er blevet lukket efter et frikvarter eller hvis der er sivet vand ud af et gennemtæret rør i skolegården.

– Vandvagt giver et godt overblik og gør det muligt at reagere døgnet rundt. På en ferie til Italien fik jeg eksempelvis en melding om et sprængt vandrør på skolen. Der ringede jeg så til en teknisk service-medarbejder, der kunne tage hånd om problemet. Den slags giver en god mavefornemmelse og at der kan gøres noget ved sagen med det samme, fortæller Henrik Simonsen fra Tårs Skole.

En skole er skiftevis meget aktiv med undervisning, sport og foreningsliv på den ene side og i ferier og weekender meget ”stille” på den anden side. Det giver også store udsving i vandforbruget, da der helst ikke skal være stort forbrug, når skolen er tom. Vandvagt kan indstilles meget præcist med bestemte grænseværdier i forhold til vandforbruget. Det er ifølge Henrik Simonsen en af de største fordele ved vandvagten:

– De helt store besparelser får man ved at justere i grænseværdierne. De kan sættes meget præcist i forhold til et forventet forbrug i en given periode. Hvis forbruget pludseligt overskrider grænseværdien, kan Vandvagt lukke ned for vandtilførslen med det samme. Det gælder om at kende til forbruget og de nøjagtige grænseværdier for at få det største udbytte af teknologien.

 

Tekstforfatter Henrik Lindberg, Viborg