Vandvagt holder skaderne væk og forsikringspræmien nede

Dansk patenteret, elektronisk stophane sparer boligejere for spild af både vand og penge og bidrager positivt til miljøregnskabet.

Læs også artiklen i Byens Boligforeninger her!

Steen Erik Andersen er den første, som får besked, hvis der er problemer med et toilet eller et vandrør i ejendommen i Malmøgade. Som boligejer i en af de i alt 11 lejligheder på Østerbro i København, har han påtaget sig ansvaret som førstemand på sms-kæden, der bliver aktiveret, hvis den elektroniske Vandvagt-føler, registrerer uregelmæssigheder. Og da sms’erne kan dukke op på alle tider af døgnet, kan Steen Erik Andersen ikke lade være med at kalde bip-tonerne ’lidt terroriserende’.

– Men de giver os samtidig en stor tryghed, og Vandvagt har sparet os mange penge, understreger han.

Det er over 20 år siden, automekaniker Torkild Møller Jensen fik ideen til opfindelsen hjemme på værkstedet i Skinnerup ved Thisted. Sammen med en god ven og elektromekaniker udviklede han den elektroniske stophane med tilhørende software. I 2000 fik han første patent på systemet, der med sensitive følere og overvågningsprogrammer registrerer for eksempel sivende eller sprængte vandrør, opstigende vand i kælderen og uregelmæssigheder i fjernvarmeinstallationerne og samtidigt både kan lukke for vandhanerne og aktivere varsling til de rette personer.

For to år siden vandt Vandvagt førsteprisen i udviklingsprogrammet Next Step Challenge i kategorien Energi-effektive Teknologier, og siden er det gået virkelig stærkt for virksomheden. Den har stadig hjemme i Skinnerup, men beskæftiger ud over Torkild og hans hustru Mona i dag syv medarbejdere, som producerer, sælger, installerer og servicerer ’vandvagterne’.

Herskabelig ejendom med skjulte rør

På kundelisten står bl.a. store, offentlige bygninger som gymnasier, rådhuse og museer ved siden af private virksomheder fra svinestalde til hoteller og en lang række boligejendomme som den på Østerbro, hvor Steen Erik Andersen bor.

bolig blok på Østerbro i København
Efter flere alvorlige vandskader i den 130 år gamle ejendom, fandt ejerforeningen en tryg og økonomisk god løsning i Thy-virksomheden Vandvagt.

Bygningen er fra 1890 og bærer naturligt præg af sin historie med individuelle renoveringer og rør, der med tiden er blevet skjult bag inddækninger, skabe, forsænkede lofter mm. Efter flere alvorlige vandskader som f.eks. opsteget kloakvand i kælderen, udsivning fra et gennemtæret rør på loftet og et sprængt stigrør i centralvarmeanlægget varslede ejerforeningens forsikringsskab en voldsom stigning i prisen på husforsikringen. Og Steen Erik Andersen gik i gang med at finde en løsning, som ikke krævede en dyr totalrenovering af alle rørinstallationerne. Den fandt han hos Thy-virksomheden, som installerede Vandvagt-systemer med både sluk- og alarmfunktioner og overvågning af en dykpumpe, der går i gang, hvis der trænger vand ind i kælderen.

– Vores investering i vandvagtsystemerne indgik i forhandlingsgrundlaget med forsikringsselskabet, som droppede de varslede prisstigninger. Vi har gudskelov ikke haft nogle store vandskader siden, men bare ét toilet, som står og løber, kan jo nå at lukke meget vand ud, så det er en stor tryghed for os, at vi ved det, så snart der er noget galt et sted i ejendommen, siger han.

På Vandvagts hjemmeside kan man med en vandspildsberegner hurtigt og nemt taste sig frem til, hvor mange tusinde kroner det koster at have et rislende toilet eller en dryppende vandhane. Og udover de unødvendige udgifter mindsker en Vandvagt også miljøbelastningen.

– To af FNs 17 verdensmål handler om dels ’rent vand og sanitet til alle’ og ’ansvarligt forbrug og produktion’. Så ved at forebygge vandspild bidrager man også til at nå de bæredygtige mål i 2030, pointerer Mona Lisa Jensen.